Επίδειξη ελληνικών διαστημικών εφαρμογών και τεχνολογιών από τα μέλη της ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του si-Cluster να φέρει πιο κοντά στη δημόσια διοίκηση και στους πολίτες τα οφέλη της χρήσης των διαστημικών και δορυφορικών τεχνολογιών, διοργάνωσε την Τρίτη 07.02.2017 έκθεση επίδειξης των τεχνολογιών και εφαρμογών του στις εγκαταστάσεις του Corallia στο α2-innohub στο Μαρούσι.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλη Μαγκλάρα και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής για τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, την αμπελουργία-γεωργία ακριβείας, την ευφυή γεωργία, τη γεωργία μειωμένων εισροών, για την επιτήρηση θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, την παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών, την παρακολούθηση πλημμυρών και καθιζήσεων, και εφαρμογές εκτίμησης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές – όλα αυτά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα σήμερα.
Ακόμα παρουσιάστηκαν Εφαρμογές για τη Ναυτιλία, συστήματα διαχείρισης πλοίων και στόλων, Εφαρμογές για τον Τουρισμό, εφαρμογές ξενάγησης εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας μέσα από την αξιοποίηση δεδομένων εντοπισμού θέσης. Επίσης εφαρμογές συμπίεσης δεδομένων/ εικόνων, αισθητήρες και μικροηλεκτρονικά που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια προγραμμάτων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για χρήση σε δορυφόρους, σύνθετα και νανοενισχυμένα υλικά καθώς και αναδιπλούμενες δομές για δορυφορικά συστήματα, καθώς και οι ελληνικές προσπάθειες για την δημιουργία μικροδορυφόρων και ρομποτικών συστημάτων για το διαστημικό περιβάλλον.

Ο κος. Παπάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλες τις παρουσιάσεις των εταιρειών μελών του si-Cluster και στις τεχνολογίες που αναπτύσσουν, γνώρισε ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές στο κοινό και δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης: "Τα μηνύματα από την οικονομία είναι, πλέον, ξεκάθαρα. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Δεν φτάνει, όμως, απλώς να πάμε στην επόμενη μέρα. Καίρια σημασία έχει το πώς θα φτάσουμε εκεί. Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων δεν αφορά σε ένα κλειστό κύκλο εξειδικευμένων επιστημόνων. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο υπέρ ολόκληρης της κοινωνίας.
Διότι, όλοι μας -κοινωνία και Πολιτεία- οφείλουμε να διαλέξουμε: θέλουμε οι νέες τεχνολογίες –μέσα σε αυτές και η διαστημική- να λειτουργήσουν ως παράγοντες αύξησης των ανισοτήτων ή ως μοχλοί ουσιαστικού εκδημοκρατισμού, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη ημέρα; Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη. Και, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουμε δυναμικά στη μάχη για την καταπολέμηση του “brain drain” που τόσο πληγώνει τη χώρα μας. Υλοποιώντας ακριβώς τον συγκεκριμένο στρατηγικό μας σχεδιασμό, το ΕΚΔΕ θα συντονίσει όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο".

  • Νέα
  • Νέα
  • Επίδειξη ελληνικών διαστημικών εφαρμογών και τεχνολογιών από τα μέλη της ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster
© Hellenic ASI. All rights reserved.
Κατασκευή Ιστοσελίδας Φιλοξενία Ιστοσελίδας by DAZZLINK