Νέα

Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών

 

Διερεύνηση συνεργασιών για την Αεροδιαστημική ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Σε συνέχεια των επαφών του si-Cluster και της ΕΒΙΔΙΤΕ με την Κυπριακή κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της Αεροδιαστημικής, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα απαραίτητα βήματα της συμμετοχής της Κύπρου στην ESA με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους χρηματοδότησης της μέσω αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα, διερευνήθηκαν και οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες στον τομέα των των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών. Στον απόηχο της συνάντησης, προτάθηκε και από τις δυο πλευρές η διερεύνηση της ίδρυσης ενός Κυπριακού Space Industry Association αλλά και η δημιουργία ενός Space Cluster.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην Λευκωσία με εκπροσώπους από την ΕΒΙΔΙΤΕ και το si-Cluster, που συντονίζει το Corallia. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν οι Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ & μέλος του ΣΣ του si-Cluster, Δρ. Jorge A. Sanchez P., Chief Strategy & Financial Officer Corallia & μέλος του ΣΣ του si-Cluster, κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, si-Cluster manager και ο κ. Στέλιος Μπολλάνος, Managing Director της Planetek Hellas, μέλος του ΣΣ του si-Cluster και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο COPERNICUS User Forum.

Από την Κυπριακή πλευρά, την αντιπροσωπεία πλαισίωσαν οι κ. Γιώργος Κωμοδρόμος, Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κ. Αναστάσιος Ηλίας, Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κα. Κωνσταντίνα Λιπέρη, Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κ. Στέλιος Τζιωρτζής, Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και κα. Τερέζα Ιωάννου, Διοικητικός Λειτουργός Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, όπου αναμένεται να εντατικοποιηθεί η συνεργασία και η συνεισφορά σε θέματα ανάπτυξης της αεροδιαστημικής, στη βάση της ελληνικής εμπειρίας και των καλών πρακτικών που ήδη αναγνωρίζονται εντός και εκτός συνόρων.

 

 

[ Τίτλοι ειδήσεων ]